Το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα έχουν αρχαίες ρίζες και αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής σε όλες τις χώρες. Για αυτό και η 16η Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων.
Ο λόγος της κυριαρχίας του ψωμιού στο παρελθόν, το παρόν και ελπίζουμε και στο μέλλον είναι γιατί τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της διατροφής πολλών λαών σε όλο τον κόσμο. Το ψωμί από στάρι περιέχει σημαντικές ποσότητες από τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αποτελεί σημαντικό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.
Τα ψωμιά δε διαφέρουν πολύ ανάλογα με το είδος τους ως προς τις περιεχόμενες θερμίδες (μικρές διακυμάνσεις), διαφέρουν όμως στα διατροφικά τους συστατικά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν σημαντικές ποσότητες πολλών βιταμινών, ιδιαίτερα θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη. Το στάρι, το κριθάρι και η βρώμη είναι επίσης πηγές βιοτίνης όπως και φυλλικού οξέος, ειδικά η σίκαλη. Περιέχουν φώσφορο και θεωρούνται πηγές καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Οι αδιάλυτες ίνες που υπάρχουν στα ψωμιά ολικής αλέσεως βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής από το έντερο. Έτσι θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλες εντερικές διαταραχές. Επιπρόσθετα, βοηθούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που πρέπει να επιλέγουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ώστε να μην υπάρχει απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι Μύλοι Θράκης έχουν την πιο ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων ολικής αλέσεως δημητριακών. Έξι άλευρα ολικής άλεσης σταριού, με διακύμανση στην ποσότητα και το μέγεθος των πιτύρων, το χρώμα και τη δύναμη αλλά και αλεύρι ολικής άλεσης από σίκαλη, βρώμη, κριθάρι, όλυρα και σκληρό στάρι, αλεσμένα στον παραδοσιακό μας πετρόμυλο.
Από το 1886 στην Αγγλία ένας μυλωνάς ο Richard Smith πίστευε ότι το φύτρο του σταριού ήταν το πιο θρεπτικό τμήμα του καρπού και έπρεπε να χρησιμοποιείται στο αλεύρι και στο ψωμί. Το φύτρο είναι η μήτρα του σπόρου, από την οποία θα προέλθει το νέο φυτό όταν βρεθεί σε κατάλληλες συνθήκες. Για αυτό και είναι πλούσιο σε πλήθος θρεπτικών στοιχείων που θα θρέψουν το σπόρο κατά την εκβλάστησή του. Τέτοια θρεπτικά στοιχεία είναι: οι βιταμίνες Β και Ε, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το κάλιο.
Σήμερα οι Μύλοι Θράκης διαχωρίζουν το φύτρο και στη συνέχεια το καραμελώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες υπό κενό, ώστε να διατηρεί εκτός από τις θρεπτικές, τις αρωματικές και γευστικές ουσίες του. Το φύτρο αφού κρυώσει προστίθεται πάλι σε αλεύρι και είναι έτοιμο προς χρήση. Το αλεύρι με φύτρο σταριού των Μύλων Θράκης, περιέχει δεκαπέντε φορές περισσότερο φύτρο από ένα συμβατικό αλεύρι ολικής άλεσης.
Και αν πρόκειται να αμαρτήσετε τρώγοντας πίτσα, τότε κάντε το με στυλ! Η pinsa tradizionale των Μύλων Θράκης παράγεται από εξειδικευμένα άλευρα σταριού, ρυζιού, φάβας και σόγιας ενισχυμένα με ιδιαίτερο προζύμι. Έτσι είναι πιο εύπεπτη και με υψηλότερη διατροφική αξία σε σχέση με μια συμβατική πίτσα.
Νίκος Παρασκευάς
Διευθυντής Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε.