loader image
Αρχική   ›   Διάφορα Άρθρα   ›   Το ψωμί της παράδοσης – μια γεύση από τα παλιά

Το ψωμί της παράδοσης – μια γεύση από τα παλιά

17/10/2025 | Διάφορα Άρθρα

Παλαιότερα, κάθε χρόνο, όταν τελείωνε η συγκομιδή των δημητριακών (αλώνια), ο μύλος του χωριού έδινε το πρώτο άλεσμα, από σίκαλη, σκληρό και μαλακό σιτάρι, όλα ολικής άλεσης, στον φούρναρη, ώστε να εκτιμήσει την ποιότητά τους. Εκείνος έφτιαχνε ένα ψωμί συνδυάζοντάς τα και το μοίραζε δωρεάν στους κατοίκους της περιοχής, μια παράδοση που διατηρείται ακόμη σε πολλά χωριά της χώρας.

Πρόκειται για ένα οβάλ καρβέλι με ροδοκόκκινο χρώμα, αποτέλεσμα του συνδυασμού των αλεύρων ολικής άλεσης, αλλά και της αργής ωρίμανσης, που ενισχύει τις αντιδράσεις καραμελοποίησης των σακχάρων. Η κόρα έχει φυσικές, ανομοιόμορφες ρωγμές, χαρακτηριστικό των ψωμιών με προζύμι, και είναι ευχάριστα τραγανή. Η ψίχα έχει ανοιχτή καστανή απόχρωση, είναι υγρή και σχετικά πυκνή, με ακανόνιστους πόρους λόγω του υψηλού ποσοστού αλεύρων ολικής άλεσης.

Το αρωματικό του προφίλ είναι σύνθετο και γήινο, με διαβαθμίσεις έντασης που αναπτύσσονται χάρη στην ψυχρή ωρίμανση και το προζύμι σίκαλης. Στην ψίχα αναδύονται ήπιες νότες πράσινου μήλου από τη ζύμωση, ενώ στην κόρα κυριαρχούν αρώματα φουντουκιού, καρυδιού και καραμέλας.

Γευστικά, ξεχωρίζει μια ευχάριστη και καθόλου επιθετική οξύτητα, αποτέλεσμα του προζυμιού και της ωρίμανσης, που αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα του αλεύρου σκληρού σίτου. Η σίκαλη προσδίδει γήινο και ελαφρώς πικάντικο χαρακτήρα, ενώ η μακρά ωρίμανση δημιουργεί ένα ήπιο umami. Η επίγευση είναι μακρά και γήινη, προερχόμενη από τα πίτυρα του μείγματος των αλεύρων.

Αυτό το ψωμί έχει την πολυπλοκότητα να σταθεί δίπλα σε πιάτα με φυσική οξύτητα, λιπαρότητα ή έντονη πρωτεΐνη (όπως τυριά, όσπρια ή ψάρια). Τα αλκοολούχα ποτά με οξύτητα (ροζέ και λευκά κρασιά) και τα μη αλκοολούχα με φυτικές νότες (τσάι του βουνού, καφές) αναδεικνύουν ιδανικά τα αρώματα του προζυμιού και των δημητριακών ολικής άλεσης.

Ενδεικτικά pairings

Πρωινό
Γιαούρτι πρόβειο με μέλι και καρύδια ή μαρμελάδα εσπεριδοειδών
Ρόφημα: Ελληνικός καφές ή τσάι του βουνού

Brunch
Αυγά ποσέ ή στραπατσάδα με ντομάτα και φέτα
Ποτό: Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

Μεσημεριανό
Φακές σούπα ή φακόρυζο

Ποτό: Ξηρό λευκό κρασί (Ροδίτης ή Ασύρτικο)

Απογευματινό
Τυρί κασέρι ή γραβιέρα με λιαστή ντομάτα και ελιές
Ποτό: Τσάι του βουνού με λίγο λεμόνι

Βραδινό
Ψητό χταπόδι ή σαρδέλες στη σχάρα με λεμόνι και ρίγανη
Ποτό: Κρητική ρακή

Νίκος Παρασκευάς
Διευθυντής Τμήματος Τεχνικής Υποστήριξης της Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε. – International Bread Sommelier

Ζητήστε μας Τεχνική Υποστήριξη

Το τεχνικό τμήμα των Μύλων Θράκης αποτελείται από καταρτισμένους και έμπειρους τεχνικούς όλων των ειδικοτήτων. Μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες, από ένα μικρό παραδοσιακό φούρνο ενός απομακρυσμένου χωριού μέχρι την πιο μεγάλη βιομηχανία πανελλαδικά.

Pin It on Pinterest

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.

Απολύτως απαραίτητα cookies

Το αυστηρώς απαραίτητο cookie θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένο ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για ρυθμίσεις cookie.

Στατιστικά

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Google Analytics για τη συλλογή ανώνυμων πληροφοριών, όπως τον αριθμό επισκεπτών στον ιστότοπο και τις πιο δημοφιλείς σελίδες.

Η διατήρηση αυτού του cookie μας επιτρέπει να βελτιώσουμε τον ιστότοπό μας.