Ο Μύλος μας
Η εταιρία μας αποτελεί μια από τις κορυφαίες αλευροβιομηχανίες στην Ελλάδα, προσφέροντας μια μεγάλη ποικιλία αλεύρων για εφαρμογές αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, καθώς και μίγματα με τις ονομασίες «Innovart» και «Gold». Η πλούσια γη της Θράκης μας εμπνέει και μας βοηθά να λειτουργούμε δημιουργικά, δίνοντας στα προϊόντα μας μια διαφορετική πνοή.
Δίπλα στον Πελάτη
Εξυπηρετούμε περισσότερους από 2.500 πελάτες, από αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες και εργαστήρια παραγωγής φύλλου, μέχρι βιοτεχνίες και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε κοντινές βαλκανικές χώρες.
Παράγουμε πάνω από 160 κωδικούς αλεύρων και μιγμάτων προκειμένου να καλύψουμε τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες κάθε επαγγελματία.
Πιστεύουμε στη στενή σχέση με τους πελάτες μας, γι’ αυτό και σε συνεργασία μαζί τους αναπτύσσουμε άλευρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες τους και παρέχουμε συνεχή και άμεση υποστήριξη μέσω των έμπειρων τεχνικών μας.
Όραμα & Αξίες
Να παράγουμε και να διαθέτουμε υψηλής ποιότητας άλευρα δημιουργώντας αξία για τους πελάτες μας, τους εργαζομένους μας, τους μετόχους μας και την κοινωνία, με σεβασμό και υπευθυνότητα.
Ακεραιότητα
Kαλή διακυβέρνηση, ηθικές επιχειρηματικές πρακτικές, ανοιχτή επικοινωνία
Αξία στον Πελάτη
Ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας, καινοτομία, προϊόντα υψηλής ποιότητας, συνεχής και άμεση τεχνική υποστήριξη
Περιβαλλοντική & Κοινωνική Υπευθυνότητα
Φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ασφαλές εργασιακό περιβάλλον
Συνεχής Βελτίωση
Εστίαση στην καινοτομία, τεχνολογική ανάπτυξη, ανάπτυξη ανθρώπων
Η Ιστορία μας
Εδώ και πάνω από έναν αιώνα, ο μύλος μας παράγει αδιάκοπα μία μεγάλη ποικιλία προϊόντων για την αρτοποϊία και τη ζαχαροπλαστική, για την εγχώρια και τις ξένες αγορές.
1920
Στη δεκαετία του 1920 ο Γεώργιος Ουζουνόπουλος, εμποροβιομήχανος από τα φημισμένα για τους Αλευρόμυλούς τους Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, ακολουθώντας το δρόμο της προσφυγιάς, εγκαθίσταται στις Φέρρες της Δυτικής Θράκης. Εκεί σηματοδοτείται το νέο ξεκίνημα: σχεδιάζεται και θεμελιώνεται ο πιο σύγχρονος μύλος της περιοχής, Αλευρόμυλος « Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΙΑ».
Τρία ζεύγη μυλόπετρες αλέθουν τα δημητριακά την ημέρα ενώ οι πετρελαιοκίνητες μηχανές που τις τροφοδοτούν, το βράδυ παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα.
1930
Τη δεκαετία του 1930 σχεδιάζονται και κτίζονται ο Αλευρόμυλος - Κλωστήριο Λαναριστήριο « Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - Κ.ΑΤΖΕΜΙΑΝ» στον Πέπλο του Ν. Έβρου καθώς και ο Αλευρόμυλος - Κλωστήριο Λαναριστήριο « Γ. ΟΥΖΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ - Κ.ΑΤΖΕΜΙΑΝ» στην Ξυλαγανή του Ν. Ροδόπης.
Σήμερα το κτίριο και τα μηχανήματα του μύλου έχουν παραχωρηθεί στον Πολιτιστικό Όμιλο Ξυλαγανής και στεγάζεται εκεί το Λαογραφικό Μουσείο Ξυλαγανής.
1950-60
Το 1955 η επόμενη γενιά παίρνει τη σκυτάλη και ο Ιωάννης Γ. Ουζουνόπουλος αναλαμβάνει τα ηνία. Το 1959 με το γάμο του Ιωάννη Ουζουνόπουλου με τη Χρυσή Χρ.Γκαργκάνα, ενώνονται δύο οικογένειες με ισχυρή παράδοση στην αλευροβιομηχανία στην Ανατολική και Δυτική Θράκη.
Τη δεκαετία του 1960 εξαγοράζονται οι μύλοι Κοτσώνη και οι μύλοι Χατζάρα από τους εταίρους Ουζουνόπουλο - Ατζεμιάν - Αμπατζή. Παράλληλα όλοι οι μύλοι εκσυγχρονίζονται χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της σύγχρονης τεχνολογίας.
1970-80
Στη δεκαετία του 1970 οι μύλοι στρέφονται στις εξαγωγές. Ιδρύεται η εταιρία Μύλοι Θράκης – Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε., κληρονόμος και συνεχιστής της 60ετούς παράδοσης στην αλευροβιομηχανία. Το 1977 ξεκινά η κατασκευή του πλέον σύγχρονου για την εποχή μύλου στην Αλεξανδρούπολη. Ο Ιωάννης Ουζουνόπουλος, εμβληματική προσωπικότητα στην επιχειρηματική ζωή της Θράκης και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, εκλέγεται ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τον πρόωρο θάνατό του το 1982, παραδίδει μία εταιρία που συγκαταλέγεται στις 50 πλέον κερδοφόρες της χώρας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό, ο σημαντικότερος εργοδότης στην περιοχή. Τη διοίκηση αναλαμβάνει ο Οχανές Ατζεμιάν με Πρόεδρο του Δ.Σ. τη Χρυσή Γκαργκάνα Ουζουνοπούλου.
1980-90
Στη δεκαετία του 1980 το τοπίο στην αλευροβιομηχανία αλλάζει ριζικά. Εξαφάνιση των εξαγωγών και νέες καταναλωτικές και διατροφικές ανάγκες επιβάλλουν νέα πρότυπα λειτουργίας. Η εταιρία αναπτύσσει το πλέον σύγχρονο χημείο της ελληνικής αλευροβιομηχανίας και παράγει την πρωτοποριακή σειρά των αλεύρων πολυτελείας (DELUXE) που την τοποθετεί στην κορυφή των ποιοτικών αλεύρων πανελλαδικά.
Στη δεκαετία του 1990 ο μύλος εκσυγχρονίζεται ως προς το μηχανολογικό εξοπλισμό του, αναπτύσσει την οργάνωση πωλήσεων σε πανελλαδική κλίμακα και αποκτά ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποστήριξης του δικτύου διανομής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
2000-10
Το 2004 η οικογένεια Ουζουνοπούλου αποκτά το 92% των μετοχών και η Κωνσταντίνα Ουζουνοπούλου, Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός του ΕΜΠ, με MBA INSEAD, είναι η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος. Δημιουργείται νέα ομάδα διοίκησης με έντονο προσανατολισμό στις σύγχρονες μεθόδους management, σε σύγχρονα συστήματα προγραμματισμού και ελέγχου, σε καινοτόμες λειτουργίες και προϊόντα.
Σε αυτό το πνεύμα εκσυγχρονισμού και καινοτομίας στρέφονται οι επενδύσεις της περιόδου που ακολουθεί. Η βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας, η ανάπτυξη νέας γενιάς προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας για τον καταναλωτή και για την επιχείρηση, γίνονται πραγματικότητα μέσα από τρία σημαντικά επενδυτικά προγράμματα, με έναρξη το 2005 και κορύφωση το 2009 οπότε ο μύλος, με πλήρη μηχανολογικό εξοπλισμό BUHLER, αποκτά τη σημερινή σύγχρονη δομή και λειτουργία.
2010-12
Το 2010 σε συνεργασία με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης η εταιρία ξεκινά την υλοποίηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Ανάπτυξη ποικιλιών Μαλακού σίτου υψηλής Διατροφικής και Προστιθέμενης αξίας» στην περιοχή της Θράκης. Στο έργο αξιολογούνται οι αποδόσεις διαφόρων ποικιλιών μαλακού σίτου που συνδυάζουν υψηλή απόδοση σε σπόρο και ποιοτικά γνωρίσματα που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αλευροβιομηχανίας. Το 2011 η εταιρία αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του ερευνητικού αυτού έργου καταρτίζει ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας με σκοπό την εξασφάλιση ποσοτήτων ελληνικού μαλακού σίτου υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας.
Το 2012 καλλιεργούνται 4.500 στρέμματα με επιλεγμένους σπόρους, ποιοτικά ισάξιους των αντίστοιχων διεθνών ποικιλιών. Με βάση αυτή την παραγωγή των σταριών της περιοχής, οι Μύλοι Θράκης δημιουργούν από το 2012, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που απευθύνεται στον τελικό καταναλωτή, χωρίς ίχνος βελτιωτικών ουσιών.
2014
Το 2014-2016 η εταιρία δημιουργεί μια νέα μονάδα με πετρόμυλο και συγκρότημα παραγωγής μειγμάτων που δίνει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των πωλήσεων της, με την προσθήκη στην γκάμα της πολλών καινοτόμων προϊόντων.
2015-18
Το 2015-2017 η εταιρία αποκτά συστήματα ERP και WMS για την καλύτερη διαχείριση των εταιρικών εργασιών, των διαδικασιών παραγωγής και την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων.
Το 2017 το ΓΟΧ ξεκινά να βγαίνει σε νέα καινοτόμα συσκευασία τροποποιημένης ατμόσφαιρας ΜΑΡ (Modified Atmosphere Packaging) όπου κατά την διαδικασία του αεροστεγούς κλεισίματος διοχετεύεται αδρανές αέριο (διοξείδιο του άνθρακα) με σκοπό την μακροζωία του προϊόντος.
Το 2018 η εταιρία δημιουργεί τη φαρίνα σε αντίστοιχη συσκευασία των 500γρ.
2020-21
Το 2020 σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) αναπτύσσεται σειρά προϊόντων με υψηλή διατροφική αξία και ερευνάται η χρησιμότητά τους ως παράγοντες πρόληψης χρόνιων παθήσεων (π.χ. σακχαροδιαβήτης). Ακόμα, η εταιρία αναπτύσσει συστήματα αυτοματοποίησης και βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας αλευροβιομηχανίας σε συνεργασία με το ΔΠΘ (πρόγραμμα ΣΠΕΚΤΡΑ).
Το 2021 προστίθενται νέα σιλό για καλύτερη διαλογή και ταξινόμηση του σιταριού των αλωνιών, καθώς και στέγαστρο για την προστασία προϊόντων και εργαζομένων κατά τη διαδικασία φόρτωσης των φορτηγών.
2023
Το 2023 η εταιρία λανσάρει τη νέα σειρά Gold, ένα συνδυασμό κλασικών και καινοτόμων μιγμάτων που δίνουν λύσεις σε ένα πλήθος εφαρμογών για τον επαγγελματία.
Οι Εγκαταστάσεις μας
Το εργοστάσιό μας βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, με αποθηκευτικούς χώρους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και δίκτυα διανομής σε όλη την Ελλάδα.
Διαθέτει σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό Bulher, σύγχρονες γραμμές ανάμιξης και συσκευασίας και γραμμή βιολογικού πετρόμυλου, ενώ έχει δυναμικότητα άλεσης 300 τόνους το 24ωρο.
Ο Μύλος μας με μια ματιά
χρόνια εμπειρίας
άτομα έμπειρο προσωπικό
τόνοι/24ωρο αλεστική δυνατότητα
τοπικοί προμηθευτές
τύποι επαγγελματικών αλεύρων
προϊόντα για καταναλωτές
Οι Άνθρωποί μας
Οι εργαζόμενοί μας αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιό μας. Η εταιρία μας απασχολεί σήμερα 150 άτομα προσωπικό, από έμπειρους μυλωνάδες, χημικούς, τεχνολόγους τροφίμων και αρτοποιούς, μέχρι εξειδικευμένα στελέχη πωλήσεων.
Στους Μύλους Θράκης λειτουργούμε παραδοσιακά σαν μια μεγάλη οικογένεια και προσπαθούμε διαρκώς να καλλιεργούμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και ανοιχτής επικοινωνίας ώστε οι άνθρωποί μας να δουλεύουν σε ένα ευχάριστο, ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον.
Όλυρα
Το 2017 η εταιρία με πρωτεργάτη τον Γιάννη Βαρελλά Ουζουνόπουλο, τέταρτη πλέον γενιά της οικογένειας, ιδρύει τη θυγατρική εταιρία Όλυρα. Η Όλυρα παράγει βιολογικές μπάρες δημητριακών και σνακ με βάση αρχαιοελληνικές ποικιλίες δημητριακών (κριθάρι, βρώμη, σπέλτα και λούπινο).
Η Όλυρα σήμερα διανέμει τα προϊόντα της σε περισσότερα από 5.000 σημεία πώλησης στις ΗΠΑ.
Στους Μύλους Θράκης αντιλαμβανόμαστε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ορόσημο για ένα καλύτερο μέλλον.
Η δέσμευσή μας εκδηλώνεται σε κάθε πτυχή της λειτουργίας μας, και σκοπός μας είναι να δημιουργούμε θετική αλλαγή στην κοινωνία, να στηρίζουμε τους ανθρώπους, και να προστατεύουμε το περιβάλλον. Επενδύουμε στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των εργαζομένων μας, τηρώντας υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής. Η πολυμορφία και η ισότητα είναι κορυφαίες αξίες μας, με τις γυναίκες να κατέχουν σημαντικές θέσεις τόσο στην εταιρική μας δομή όσο και στη διοικητική ομάδα.