1. ΣΚΟΠΟΣ
Η εταιρία Μύλοι Θράκης Ι. Ουζουνόπουλος Α.Ε. («Εταιρία») δεσμεύεται στο σεβασμό και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβάνεται τόσο στον Κώδικα Δεοντολογίας της Εταιρίας όσο και στον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών ως μία από τις θεμελιώδεις υπεύθυνες πρακτικές των εργαζομένων αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού της.
Πηγές της παρούσας Πολιτικής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («Πολιτική») αποτελούν οι αρχές της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Μορφωτικά Δικαιώματα.
Με την παρούσα Πολιτική επιδιώκεται η περαιτέρω ενημέρωση και διασφάλιση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο το εύρος λειτουργίας της Εταιρίας.
2. ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Οι αρχές της παρούσας Πολιτικής αναμένεται να είναι σεβαστές και να εφαρμόζονται από όλους τους εργαζόμενους της Εταιρίας αλλά και από τους συνεργάτες της, όπως είναι οι εργολάβοι και οι προμηθευτές της.
3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ζητήματα που άπτονται του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορούν να προκύψουν σε κάθε διαπροσωπική επαφή των εργαζομένων ως διευθυντές, προϊστάμενοι, συνάδελφοι ή και ως επιχειρηματικοί συνεργάτες. Ως εκ τούτου, όλοι οι εργαζόμενοι της Εταιρίας οφείλουν να έχουν διαβάσει και κατανοήσει την Πολιτική ώστε να μπορούν να διασφαλίζουν ότι ενεργούν σύμφωνα με αυτή.
4. ΤΟΜΕΙΣ ΟΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΕΣ
Ορισμένοι από τους τομείς όπου μπορεί να παρατηρηθούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η στάση της Εταιρίας απέναντι στις παραβιάσεις αυτές ως ενδεικτικές περιπτώσεις περιλαμβάνονται ακολούθως. Η παράθεση των εν λόγω τομέων δεν αίρει την υποχρέωσή μας να σεβόμαστε όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Α. Ζωή, ελευθερία και ασφάλεια
Αδιάλειπτα προσπαθούμε για να διασφαλίζουμε ένα περιβάλλον εργασίας υγιές και ασφαλές σύμφωνα τόσο με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς όσο και με την εσωτερική Πολιτική Υγείας και Ασφάλειας της Εταιρίας.
Παρέχουμε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, με πρόσβαση σε πόσιμο νερό, χώρους προσωπικής υγιεινής, χώρους εστίασης και αυτόματο πωλητή τροφίμων.
Μεριμνούμε ώστε στο χώρο εργασίας να αποφεύγονται περιστατικά βίας, παρενόχλησης ή εκφοβισμού. Σύμφωνα με τις ανάγκες κατά περίπτωση, προσωπικό ασφαλείας απασχολείται για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας και των ανθρώπων της, το οποίο ωστόσο εκτελεί τα καθήκοντά του σύμφωνα με ειδικές γραπτές οδηγίες που βασίζονται σε ορθές διεθνείς πρακτικές.
Β. Απαγόρευση διακρίσεων
Σεβόμαστε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε και δεν υπάρχει ανοχή σε καμία μορφή διάκρισης ή παρενόχλησης. Εμμένουμε στην αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνικότητας, κοινωνικής προέλευσης και κοινωνικής θέσης ή γενετήσιου προσανατολισμού και εμπειρικών χαρακτηριστικών όπως οι δεξιότητες, η εκπαίδευση, το υπόβαθρο και η κουλτούρα.
Γ. Οικογενειακή ζωή
Σεβόμαστε και στηρίζουμε το δικαίωμα των εργαζομένων μας στη μητρότητα και την οικογενειακή ζωή. Επιδιώκουμε τη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, παρέχοντας στήριξη στους εργαζομένους μας μέσω παροχών κοινωνικής μέριμνας.
Παραδείγματα της στήριξης αυτής είναι τα κοινωνικά οικογενειακά επιδόματα και οι εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια κ.ά.
Δ. Παιδική εργασία
Δεν απασχολούμε κανένα άτομο κάτω των 18 ετών στην Εταιρία μας. Προσφέρουμε τη δυνατότητα σε νεαρά άτομα να πραγματοποιούν προγράμματα μαθητείας, πρακτικής άσκησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, ακολουθώντας σχετική εκπαιδευτική διαδικασία.
Ε. Δουλεία και καταναγκαστική εργασία
Απαγορεύεται η χρήση κάθε μορφής καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας δυνάμει σύμβασης δανεισμού, της σωματικής τιμωρίας, του ψυχολογικού ή σωματικού εξαναγκασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και της σεξουαλικής και λεκτικής κακοποίησης.
Κανένας εργαζόμενος δεν στερείται τα νομιμοποιητικά του έγγραφα για κανένα λόγο.
5. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Α. Αξιολόγηση κινδύνου
Ο εντοπισμός και η ιεράρχηση των γενικότερων τομέων σε κάθε δραστηριότητα της Εταιρίας, όπου ο κίνδυνος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να είναι μεγαλύτερος, αποτελεί ευθύνη της διοίκησης.
Β. Επικοινωνία
Η προσέγγισή μας για μηδενική ανοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να γνωστοποιείται στην αρχή κάθε συνεργασίας με προμηθευτή, εργολάβο, αντιπρόσωπο και επιχειρηματικό εταίρο και, έκτοτε, κάθε φορά που κρίνεται σκόπιμο.
Γ. Αναφορές πιθανών παραβιάσεων
Εάν πιστεύετε ή υποψιάζεστε ότι συντελέστηκε, συντελείται ή πρόκειται να συντελεστεί κάποια παραβίαση σχετική με τα ανθρώπινα δικαιώματα, οφείλετε να αναφέρετε το περιστατικό άμεσα:
- στον άμεσο προϊστάμενό σας και/ή
- στο Νομικό Τμήμα/Τμήμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης
6. ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ
Κάθε εργαζόμενος που παραβιάζει την Πολιτική υπόκειται σε πειθαρχικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του, σύμφωνα με τις κείμενες νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις. Όταν μια πράξη συνιστά και παραβίαση του νόμου, ο εργαζόμενος μπορεί να παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη βάσει του αστικού ή του ποινικού δικαίου.
7. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Η Πολιτική εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας, κοινοποιείται στους εργαζομένους της και αναρτάται επικαιροποιημένη στην ιστοσελίδα της.
Το Νομικό Τμήμα/Τμήμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης σε συνεργασία με το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα και εισηγείται την αναθεώρηση της Πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη την καταλληλότητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητά της.
Οι εργαζόμενοι οφείλουν να έχουν διαβάσει, να έχουν κατανοήσει και να συμμορφώνονται με αυτήν. Σε περίπτωση ερωτήσεων ή προβληματισμών μπορούν να επικοινωνούν με τον προϊστάμενό τους ή το Νομικό Τμήμα/Τμήμα Κανονιστικής Συμμόρφωσης.
Αλεξανδρούπολη, Ιανουάριος 2024